fredag 27 september 2013

Ett värde...ett pris


Hur mycket är man värd.
Hur kan man sätta ett pris på produkter som man lägger sin idé, tanke och själ i? En fråga som jag brottas med ständigt.
Visst man kan ta kilopriset på leran, antal minuter/timmar som man lägger ner på att producera och glasera mm. och dela det på varje produkt. Likt en fabriks produktion där det trycks och gjuts i massor i en rad.
Det är ju omöjligt för mig som en glad amatör att hålla dom priserna. Som IKEA tex. 10 :- för en mugg. Hallå... bara min lera kostar 15:- för en mugg. Sen tillkommer el för två bränningar, skröj och glasering. Lägg sen till min tid, min verkstad/butikshyra, moms mm. Listan kan göras lång.
Balansera priserna är svårt. Ibland får man höra att man är alldeles för billig till att man är för dyr.
Tankarna går till att inte göra muggar och bruksföremål längre. Kanske den tiden är förbi för min del. Hitta mitt istället. Hitta mitt väsen, min väg.


För 8 år sedan när jag fick min stroke, försvann känseln på min vänstra sida. Den är något tillbaka idag, och jag är så oerhört tacksam, att jag kan dreja. Under min rehabilitering blev modellering ett sätt att komma tillbaka.
Men har kommit in i mina rutiner igen märker jag, efterhand som jag blivit bättre. Producera och producera, men det finns ju så mycket där ute. Alla har ju allt, men alla vill ha allt också, fast inte betala för det. Och det ska vara snabbt utbyttbart, alla prylar och kuddar mm.
Ja, att modellera och skulptera kanske är min melodi ändå. Ta det lugnare och komma ifrån karusellen. Söka till konstutställningar istället för mässor och marknader eller kombinera både ock.
Få se var man hamnar. Lite spännande är det ändå kan jag tycka.Tack för att du tittade in, önskar dig en fortsatt bra dag/kväll/helg

4 kommentarer:

 1. För hjärta, själ, personliga idéer, engagemang och hantverk - det betalar jag gärna för! Absolut! Går inte att jämföra med massproduktion "made in China" eller vad det nu är. Jag älskar att det finns konstnärer med kreativitet som gör något helt unikt. Som du!

  KRAM och ha en fin helg!

  Lotta

  SvaraRadera
 2. Oj, många skulle säkert sakna dina muggar. Själv är jag i muggstadiet fortfarande. Har inte hittat, eller kunnat göra, den bästa muggen ännu. Orkar inte sitta timme in och timme ut för att träna och luska ut vad som känns bäst att göra då det gäller muggformen. Men det gör inget, jag tycker att det är så roligt att känna att jag har mycket att lära mig vid min "höga" ålder.
  Kram från =^.^= Inger

  SvaraRadera
 3. En grej till Annelie. På Keramik i Fokus såg jag en diskussion om priser och att tjäna pengar. Pyromanen gjorde ett inlägg som fick mig att fnittra till. Hon gör knappar i keramik som hon tar 50 kronor för. Så kan man räkna ut hur mycket pengar hon kan tjäna om hon fick sälja knappar för ett antal kilo lera. För knapparna går det åt 20 g lera!
  Priser är svårt. Någon sa en gång; jag säljer inte en grej för under 100 kronor. Det är kanske bra att utgå från det priset för det enklaste man gör och sedan lägga på för mer avancerade saker.
  Kram igen!

  SvaraRadera
 4. En klok man (norrlänning) sa till mig. Ta bra betalt för dina produkter i början. Sen när det kopieras sänker du priset.
  Tyvärr är det ju så att det kopieras hej vilt. Oftast bara för att man kan. Tyvärr så får man ju inte betalt för sina idéer.
  Har sett andra kopierat mina knappar, som jag ändrade till blommor eller mina tomtar mm. Kanske man ska bli glad och sätta en fjäder i hatten, att det man gör är bra. Eller är det så att många tänker lika i form och färg.
  Inspiration av varandra kommer man inte ifrån ändå. Bara man gör det på sitt sätt, sitt väsen.
  Tack för dina inlägg Inger :-)
  Jag drejar på, lertokig som man är.

  SvaraRadera